Spletne strani MOL Slovenija d.o.o. uporabljajo piškotke (majhne datoteke podatkov, ki se izmenjujejo med strežnikom in stranko), kar omogoča boljšo izkušnjo pri uporabi spletne strani za obiskovalce in s tem boljše storitve, ki so jih deležni.
Zbiramo tudi anonimne statistične podatke z namenom izboljšanja funkcionalnosti in delovanja naše spletne strani.


Več na Politika zasebnosti
Facebook Youtube Linkedin Instagram

Filtriranje novic glede na datum:

Filtriranje novic glede na ključno besedo:

Skupina MOL išče sveže diplomante za več kot 50 razpisanih delovnih mest

 • Pridružite se programu za pridobivanje talentov Skupine MOL – rok za prijave je 31. maj 2022 na https://mol.si/si/zaposlitev/growww-program/
 • Program Growww je odlična priložnost za sveže diplomante, da pričnejo svoje mednarodne kariere in so vključeni v implementacijo naših poslovnih & trajnostnih ciljev
 • Skupina MOL razpisuje prosta delovna mesta v programu Growww v Sloveniji, na Češkem, Madžarskem, Slovaškem, Poljski in na Hrvaškem

Skupina MOL je objavila razpisana prosta delovna mesta v svojem letnem programu za pridobivanje talentov Growww. 12-mesečni program je idealna priložnost za karierne začetnike, ki so dokončali dodiplomski ali magistrski program in bi radi svojo kariero pričeli v enem izmed največjih podjetij v regiji. Poleg strokovnega razvoja in mednarodnih kariernih priložnosti, ponuja Skupina MOL talentom tudi konkurenčen paket ugodnosti. Uspeh programa je dobro prikazan z dejstvom, da se več kot 80% Growww-erjev  v Skupini MOL zaposli po zaključku enoletnega programa.  

Skupina MOL ponuja več kot 50 delovnih mest na področju inženiringa, poslovanja, ekonomije, IT in digitalnih področjih, kakor tudi v družboslovnih in naravoslovnih znanosti. Kandidati z največ letom delovnih izkušenj se lahko prijavo tako na prosta delovna mesta na sedežu Skupine MOL v Budimpešti kakor tudi na razpisana prosta delovna mesta v družbah Skupine MOL v petih državah: na Hrvaškem, Češkem, Poljskem, Slovaškem in v Sloveniji. Enoletni program mladim talentom omogoča priložnosti za učenje o industriji energetike in sodelovanje v transformaciji Skupine MOL. Growww-erje podpirajo mentorji, ki jim bodo pomagali, podjetje pa nudi tudi širok nabor priložnosti za njihov strokovni in osebni razvoj.

Zaposlitveni program za sveže diplomante ima pomembno vlogo tudi v strategiji Skupine MOL SHAPE TOMORROW 2030+. »Sveži diplomanti se lahko Skupini MOL pridružijo v zelo vznemirljivem času za našo industrijo. Prizadevamo si za dosego naših ciljev korporativne strategije in trajnostnih ciljev. Vsakdo, ki prične kariero pri nas lahko zdaj prispeva k oblikovanju prihodnosti mednarodnega podjetja, razvoju alternativnih goriv in krožnega gospodarstva. Prav tako pa je Growww program samo prvi korak: v Skupini MOL ponujamo mednarodno karierno pot, ki našim zaposlenim zagotavlja strokovni razvoj in razvoj kariere v prihodnjih letih.« - je povedala, Lana Faust Krizan, Izvršna predsednica kadrovskega oddelka v Skupini MOL, ki je poudarila tudi, da podjetje poleg razburljivih profesionalnih izzivov, nudi tudi konkurenčen paket ugodnosti in raznoliko, vključujočo se skupnost.

»V Skupini MOL je bil vedno močan fokus na raznolikosti, v lanskem letu smo imeli 50%/50% zastopanost spolov med našimi Growww-erji, ki so se nam pridružili. Verjamemo, da sta talent in strokovnost spolno nevtralna, zato želimo našim kandidatom zagotoviti vso podporo, ki jo potrebujejo za razvoj in uspeh na vseh področjih svojega življenja, tako profesionalnega kot osebnega.” – je dodala Lana Faust Krizan.

Program Growww, ki poteka že več kot desetletje, je od svojega pričetka postal zelo popularen, ne samo med kandidati, ampak tudi v industriji. Uspeh programa demonstrira dejstvo, da več kot 80% Growww-erjev nadaljuje svoje kariere v Skupini MOL tudi po zaključku programa.

Za več informacij o program Growww prosimo obiščite https://mol.si/si/zaposlitev/growww-program/

Skupina MOL donirala opremo za podporo stabilnemu delovanju ukrajinskega energetskega omrežja

 • Skupina MOL sodeluje v programu podpore z opremo za ukrajinski energetski sektor
 • Opremo za podporo neprekinjene proizvodnje nafte in plina bo na ukrajinsko mejo dostavila Skupina MOL
 • Skupina MOL spremlja nastajajoče potrebe in si prizadeva za razširitev sredstev za podporo.

 

Budimpešta, 6. maj 2022 – Skupina MOL je v vojnih časih solidarna z ukrajinskim energetskim sektorjem in nudi podporo z opremo za pomoč pri stabilnem in varnem delovanju ukrajinskega energetskega omrežja. Doslej je Skupina MOL ponudila skupno za 290.000 EUR opreme, od česar je ukrajinska stran potrdila potrebo za sredstva v vrednosti 50.000 EUR, ki jih bo Skupina MOL dostavila na mejo. Skupina MOL nenehno spremlja nastajajoče potrebe v okviru programa podpore z opremo in si aktivno prizadeva za razširitev podpore.

Skupina MOL se je pridružila iniciativi Mednarodnega združenja proizvajalcev nafte in plina (International Association of Oil & Gas Producers - IOGP) in sodeluje v programu podpore z opremo za Ukrajino. Namen sodelovanja v industriji je pomagati odpraviti škodo, ki jo je povzročila vojna, in pomagati ukrajinskemu energetskemu omrežju, da še naprej deluje. Program usklajujeta Generalni direktorat Evropske komisije za energetiko in Energetska skupnost, Ministrstvo za energijo Ukrajine pa zagotavlja redne in natančne informacije o opremi, ki je potrebna za delovanje omrežja.

Skupina MOL je doslej ponudila za skupno 290.000 EUR opreme, od česar je ukrajinska stran do zdaj potrdila potrebo po opremi v vrednosti 50.000 EUR. Sklope, cevi in dele, ki prispevajo k neprekinjeni proizvodnji nafte in plina ter nadaljnjemu delovanju energetskega omrežja, bo Skupina MOL dostavila na ukrajinsko mejo. Dogovori med Energetsko skupnostjo in ukrajinskimi oblastmi se nadaljujejo, Skupina MOL pa spremlja nastajajoče potrebe in dela na zagotavljanju nadaljnje podpore v okviru programa podpore.

„Solidarni smo z Ukrajino in zavezani smo industrijskemu sodelovanju, ki podpira nadaljnje delovanje ukrajinskega energetskega omrežja. Skupina MOL se je pridružila programu IOGP pri pomoči z opremo, v polnem sodelovanju z evropskimi institucijami, ki koordinirajo program. S skupnimi močmi se trudimo, da bo podpora s sredstvi čim učinkovitejša in upamo, da lahko naše donacije pomembno prispevajo k nemotenemu delovanju proizvodnje nafte in plina v Ukrajini in s tem celotnega energetskega sistema,« je dejal Ádám Homonnay, Izvršni predsednik Upstream segmenta v MOL Madžarska.

Odprodaja točilnih avtomatov

MOL Slovenija d.o.o.

Ulica arhitekta Novaka 6

SI-9000 Murska Sobota

 

OBJAVLJA PRODAJO TOČILNIH AVTOMATKOV

 

1. točka 

Prodajajo se točilni avtomati v lasti MOL Slovenija d.o.o.:

 

2. točka

Točilni avtomati se prodajajo po načelu »videno – kupljeno«.

PONUDBE MORAJO VSEBOVATI:

 1. Naziv podjetja, davčno številko, naslov, kontaktno osebo, telefonsko številko in e-mail naslov.
 2. Zaporedno številko točilnega avtomata za katerega želite dati ponudbo.
 3. Znesek ponujene vrednosti za odkup točilnega avtomata ter pogoje in način plačila.

 

3. točka 

Pisne ponudbe oddajte na naslov:

MOL Slovenija d.o.o.

Ponudba za odkup točilnega avtomata

Ulica arhitekta Novaka 6

9000 Murska Sobota

 

ali na e-mail naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., v zadevo napišite: Razpis za odprodajo točilnih avtomatov.

 

4. točka

Rok za oddajo ponudb: 04.06.2022

5. točka

Udeleženci bodo o rezultatih obveščeni na elektronski naslov.


Za dodatne informacije in dogovor o ogledu točilnih avtomatov smo vam na voljo na telefonski številki:

040 568 470

MOL Slovenija d.o.o. si pridržuje pravico, da na podlagi prejetih ponudb sprejme ali ne sprejme katere koli ali vseh ponudb, kot tudi, da na podlagi ocene izvedljivosti ponudb, izda povabilo v drugi krog za oddajo ponudb.

 

Še en korak naproti energetski neodvisnosti: Skupina MOL bo pričela s proizvodnjo zelenega vodika

 • Skupina MOL v Százhalombatti na Madžarskem gradi enega največjih obratov za proizvodnjo zelenega vodika v Evropi
 • Investicija v vrednosti 22 milijonov EUR omogoča Skupini MOL proizvodnjo 1600 ton zelenega vodika letno s pomočjo obnovljive električne energije in 25.000 ton prihranka CO2
 • S predstavitvijo nove tehnologije postaja Skupina MOL pomemben akter v trajnostni ekonomiji vodika v regiji
 • Razvoj predstavlja pomemben mejnik na poti uresničevanja posodobljene strategije Skupine MOL SHAPE TOMORROW 2030+, v kateri si je Skupina MOL zastavila cilj doseči ogljično nevtralnost do leta 2050

 

BUDIMPEŠTA IN LATHAM, N.Y., 27. april 2022 – Skupina MOL je združila moči s Plug Power Inc., vodilnim ponudnikom vodikovih rešitev na ključ za svetovno gospodarstvo zelenega vodika in bo zgradila enega največjih evropskih proizvodnih obratov zelenega vodika v MOL-ovi rafineriji Donava v Százhalombatti na Madžarskem. Zeleni vodik bo zmanjšal ogljični odtis delovanja rafinerije in dolgoročno omogočil mobilnost brez emisij.

Z uporabo 10-megavatne (MW) elektrolizne enote podjetja Plug Power, bo 22 milijonov EUR vreden obrat Skupine MOL lahko proizvedel približno 1.600 ton čistega, ogljično nevtralnega, zelenega vodika letno, pri čemer se eliminira do 25.000 ton ogljikovega dioksida z zamenjavo trenutno uporabljenega proizvodnega procesa na osnovi zemeljskega plina. Ker ta proces predstavlja eno šestino emisij ogljikovega dioksida Skupine MOL, ta naložba podpira cilje Skupine MOL glede ogljične nevtralnosti in bo prispevala k energetski neodvisnosti regije.

Ko bo obrat leta 2023 pričel s proizvodnjo, bo Skupina MOL zeleni vodik uporabljala v proizvodnji goriv v svoji rafineriji Donava v Százhalombatti v lastnem vodikovem sistemu. Tako se vključi v molekule goriv MOL, zaradi česar se zmanjšajo izpusti ogljika iz proizvodne tehnologije in končnega produkta.

»Prepričani smo, da je vodik ne le eden izmed najpomembnejših virov energije v energetski tranziciji, ki že poteka, ampak bo bistven dejavnik tudi v novem, ogljično nevtralnem energetskem sistemu. Ta nova tehnologija omogoča vključitev proizvodnje zelenega vodika v Százhalombatti na Madžarskem, s čimer Skupina MOL postaja eden najpomembnejših akterjev trajnostnega energetskega gospodarstva v regiji,« - je povedal Gabriel Szabó, Izvršni predsednik Downstream divizije v Skupini MOL.

“Zeleni vodik predstavlja odgovor na dve ključni zadevi s katerima se sooča človeštvo: klimatske spremembe in energetska neodvisnost,” – je povedal Andi Marsh, Izvršni direktor podjetja Plug. “In naše možnosti, da podpremo trend uvajanja zelenega vodika v tradicionalna tržišča industrijskega vodika širom sveta se zdijo neomejene. Z zadovoljstvom bomo našo najmodernejšo tehnologijo elektrolizatorja zagotovili v rafineriji Skupine MOL v Százhalombatti in na ta način Skupini MOL omogočili, da napravi velik korak pri reševanju teh problemov za regijo.«

Proizvodnja zelenega vodika ne ustvarja nobenih toplogrednih plinov. Oprema Plug s postopkom imenovanim elektroliza, uporablja elektriko iz obnovljivih virov za razgradnjo vode v kisik in vodikov plin. Ta proces ne proizvaja stranskih produktov, ki bi škodljivo vplivali na okolje. S proizvodnjo 1 tone vodika oprema proizvede tudi 8-9 ton čistega kisika, kar v procesu doprinese tudi k zmanjšanju porabe zemeljskega plina za približno 10.000 ton. Plugovi elektrolizatorji s skoraj 50-letnimi izkušnjami delovanja v aplikacijah, ki zahtevajo visoko zanesljivost, so modularni, razširljivi generatorji vodika, optimizirani za proizvodnjo čistega vodika.

Podjetje Plug, ki stoji za prvim in najbolj celovitim ekosistemom zelenega vodika na svetu, podjetjem, ki so pripravljena izboljšati učinkovitost in trajnost svojega poslovanja, poenostavi uvedbo zelenega vodika. Plugova neodvisna mreža za proizvodnjo zelenega vodika načrtuje dnevno proizvodnjo 70 ton do konca leta 2022 in ostaja na pravi poti, da bo imela do leta 2025 500 ton dnevne proizvodnje zelenega vodika v Severni Ameriki in 1000 ton dnevno na svetovni ravni do leta 2028.

Proizvodnja zelenega vodika je sestavni del posodobljene strategije Skupine MOL SHAPE TOMORROW, ki se osredotoča na trajnost in je v celoti usklajena z Evropskim zelenim dogovorom. V okviru navedene strategije bo Skupina MOL do leta 2025 v nizko-ogljično krožno ekonomijo vložila skupno 1 milijardo EUR. V okviru strategije bo Skupina MOL zmanjšala ogljični odtis svojega poslovanja za 30 odstotkov do leta 2030, 50 odstotkov investicij pa bo namenila za trajnostne projekte. Cilj Skupine MOL je do leta 2050 implementirati ogljično nevtralno poslovanje.

Gradnja novega obrata v Tiszaújváros-u: 65 milijard HUF vredna investicija Skupine MOL v proizvodnjo kemikalij

 • Nov obrat za proizvodnjo propilena, gradnja katerega je ocenjena na 65 milijard HUF, bo dolgoročno ustvarjal konkurenčna delovna mesta
 • Obrat bo proizvedel 100.000 ton propilena kar bo zagotovilo četrtino potreb po kemijskem materialu v Skupini MOL
 • Investicija je vključena v posodobljeno strategijo Skupine MOL in je velik korak naprej v transformaciji družbe

 

23.3.2022 – V Tiszaújvárosu na Madžarskem je potekala uradna slovesnost položitve temeljnega kamna za nov obrat za proizvodnjo propilena družbe MOL Petrochemicals. Obrat, ki bo zgrajen kot nova naložba v višini 65 milijard HUF, bo proizvedel 100.000 ton propilena, kar bo znatno povečalo pokrivanje potreb Skupine MOL po kemičnem materialu in samooskrbo družbe. Ta obrat bo zagotavljal propilen za kompleks proizvodnje poliola, ki je že v izgradnji in Tiszaújváros spremenil v kemično prestolnico regije. Gradnja obrata propilena zagotavlja tisoče zaposlitvenih priložnosti in dolgoročno ustvarja konkurenčno delovno okolje.

Izgradnja novega obrata propilena je v skladu s posodobljeno strategijo Skupine MOL SHAPE TOMORROW 2030+, saj lahko s pomočjo te investicije družba v svojem portfelju nenehno povečuje delež izdelkov, ki niso goriva. Skupina MOL zagotavlja približno 4,5 milijarde USD za investicije, ki bodo Tiszaújváros spremenile v glavno kemično prestolnico regije. Nov obrat ima pomembno vlogo pri razvoju, saj bo zagotavljal stabilno oskrbo z materiali v treh proizvodnih linijah MOL Petrochemicals. 100.000 ton propilena zagotavlja četrtino skupnih potreb podjetja.

„Skupina MOL je v zadnjih 5-10 letih Tiszaújváros spremenila v edinstveno kemično središče, tako da mesto nedvomno velja za eno najsodobnejših petrokemičnih metropol. Tu imamo že zgrajeno tovarno butadiena, pa tudi tovarno sintetičnega kavčuka, ki je bila zgrajena v sodelovanju z japonskimi strokovnjaki, mesto pa gosti tudi največjo industrijsko naložbo na Madžarskem v zadnjih 30 letih, kompleks za proizvodnjo poliola, zgrajen za 1,3 milijarde EUR«– je povedal Zsolt Hernádi, Predsednik in Izvršni direktor Skupine MOL. Poudaril je, da je Skupina MOL z izgradnjo obrata propilena dosegla pomemben mejnik na poti kemične transformacije in energetskega prehoda. „Ta obrat krepi našo kapaciteto samooskrbe, kar je zelo dragoceno za vso državo. Od časa do časa zgodovina dokazuje: narediti moramo vse, da se izognemo odvisnosti od drugih,” - je dodal.

Sama gradnja tovarne ponuja zaposlitvene možnosti za več tisoč ljudi, delež madžarskih izvajalcev dosega približno 50%. Po načrtih bo obrat začel delovati leta 2024 in dolgoročno ustvaril okoli 30-40 novih konkurenčnih delovnih mest.

Naložba predstavlja naslednji mejnik v dolgoročnem procesu kjer Skupina MOL vodi več razvojnih dejavnosti v Tiszaújvárosu. Enota za ekstrakcijo butadiena in tovarna sintetičnega kavčuka že delujeta, v zaključni fazi pa je tudi izgradnja kompleksa za proizvodnjo poliola, ki je ena največjih domačih industrijskih investicij. Poleg tega dobro napreduje tudi proces modernizacije in podaljševanja življenjske dobe obrata Olefin-1, ki je trenutno največji program izboljšanja učinkovitosti obstoječe opreme na Madžarskem.

S 5 milijardami HUF podpira investicijo tudi madžarska vlada. Na slovesnosti so Minister za zunanje zadeve Péter Szijjártó, Predsednik uprave Skupine MOL in njen Izvršni direktor Zsolt Hernádi ter članica madžarskega parlamenta Zsófia Koncz, položili temeljni kamen novega obrata.

Prodaja nepremičnine

MOL Slovenija d.o.o.

Ulica arhitekta Novaka 6

SI-9000 Murska Sobota


OBJAVLJA PRODAJO NEPREMIČNINE

1. točka 

Prodaja se nepremičnina v lasti MOL Slovenija d.o.o.:

NASLOV

OPIS NEPREMIČNINE

POVRŠINA
 / m 2

PODATKI O parcelah

Ljubljana,

Dunajska cesta

Nepozidano zazidljivo zemljišče

3149

355/2, 355/3, 355/5 – katastrska občina Stožice 1735

 

2. točka

Nepremičnina se prodaja v trenutnem stanju in se prodaja v celoti.

Kupnina mora biti ponujena v EUR, kupec kupnino plača v EUR.

PONUDBE MORAJO VSEBOVATI:

 1. Ime in priimek, davčno številko ponudnika in njegovo prebivališče (za fizične osebe), naziv podjetja z naslovom sedeža in davčno številko (za pravne osebe), ter aktivni elektronski naslov;
 2. podatke o nepremičnini, za katero se odda ponudba za nakup, ki so navedeni v oglasu (naslov nepremičnine, opis nepremičnine, površina v m2, podatki o parcelah);
 3. skupni znesek ponujene cene v EUR ter pogoji in način plačila;

 

3. točka 

Pisne ponudbe oddajte na naslov:

MOL Slovenija d.o.o.

Ponudba za nakup nepremičnine

Ulica arhitekta Novaka 6

9000 Murska Sobota

 

Ali po e-pošti: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Rok za oddajo ponudb: 24.04.2022.

 

4. točka

Udeleženci bodo o rezultatih pisno obveščeni na navedeni elektronski naslov.
Izbrani ponudnik je dolžan skleniti pogodbo o prodaji nepremičnine v roku 30 (trideset)
dni od dneva izdaje odločitve MOL Slovenije d.o.o.

Dodatne informacije in dogovor o ogledu nepremičnine lahko dobite po telefonu:

040 568 470

MOL Slovenija d.o.o. si pridržuje pravico, da na podlagi pregleda prejetih ponudb, sprejme ali ne sprejme katere koli ali vseh ponudb, kot tudi, da na podlagi ocene izvedljivosti ponudb, izda povabilo v drugi krog za oddajo ponudb .

Pravico do oddaje ponudb imajo vse fizične in pravne osebe z območja Republike Slovenije in iz tujine.

 

 

 

Klicni center MOL Loyalty ponovno deluje!

Sporočamo vam, da je z današnjim dnem 15. 3. 2021, naš MOL Loyalty center za pomoč uporabnikom odprt od 8.00 do 18.00. Dosegljivi smo na telefonski številki 080 39 49. Lahko pošljete tudi elektronsko sporočilo na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali obiščete spletno stran www.molloyalty.si

Rezultati Skupine MOL za leto 2021: rekordno visok EBITDA poganjale cene nafte in plina

 • Čisti EBITDA za leto 2021 je dosegel 3.531 milijarde USD in presegel nadgrajen letni cilj 3.2 milijardi USD
 • Čisti EBITDA za četrto četrtletje leta 2021 na ravni Skupine MOL se je več kot podvojil v primerjavi s predhodnim letom in je dosegel 947 milijonov USD, kar je odraz precej močnejšega naftnega makro okolja
 • V segmentu Upstream (Raziskave in Proizvodnja) je čisti EBITDA v četrtem četrtletju leta 2021 zrasel za 184% na 513 milijonov USD od najnižjih vrednosti v letu 2020, rast so poganjale visoke cene nafte in plina
 • V segmentu Downstream (Rafinerije in Trženje) je bil EBITDA v zadnjem četrtletju leta 2021 višji za 165% v primerjavi s predhodnim letom in je znašal 352 milijonov EUR, rast so poganjale visoke rafinerijske in petrokemične marže
 • Potrošniške storitve (maloprodaja) so v četrtem četrtletju zabeležile 10% padec EBITDA v primerjavi s predhodnim letom, na kar je vplivala omejitev cene goriva na Madžarskem in Hrvaškem, celoletni rezultati pa so zabeležili 19% rast
 • Skupina MOL je za leto 2022 zastavila cilj doseči okrog 2.8 milijard USD EBITDA

 

Budimpešta, 18.2.2022 – Danes je Skupina MOL objavila svoje finančne rezultate za zadnje četrtletje leta 2021 in celotno leto 2021. V zelo nestanovitnem zunanjem okolju je Skupina MOL v zadnjem četrtletju leta 2021 ustvarila 947 milijonov čistega EBITDA in dosegla rekorden celoletni čisti EBITDA v višini 3.531 milijarde USD s čimer je presegla tudi svoj nadgrajeni cilj. Poenostavljen prosti denarni tok se je v primerjavi s predhodnim letom potrojil in je znašal 1.988 milijonov USD, predvsem zaradi ugodnih naftnih in plinskih cen ter rafinerijskih/petrokemičnih marž. Ta rezultat omogoča Skupini MOL financiranje svojih projektov transformacije, ki so v teku ali pa načrtovani. Skupina MOL je za leto 2022 zastavila cilj doseči okrog 2.8 milijard USD EBITDA.

Predsednik in Izvršni direktor Skupine MOL Zsolt Hernádi je o rezultatih povedal:

„Ponosen sem, da je Skupina MOL v letu 2021 znatno presegla nadgrajen cilj in dosegla rekorden EBITDA, ki je znašal 3.5 milijard USD. Zaradi integriranega poslovnega modela Skupine MOL in dobre interne uspešnosti, smo lahko maksimizirali koristi iz zunanjega okolja, kar nam omogoča financiranje naših transformacijskih investicij.

Navkljub operativnim izzivom smo nadaljevali našo strateško transformacijsko pot, ki smo jo leto nazaj pospešili z našo Shape Tomorrow 2030+ strategijo. Gradnja novega obrata za poliol je potekala v skladu z načrtom, hkrati pa smo naredili tudi korake za anorgansko rast in krepitev portfelja naših Potrošniških storitev na Poljskem in v Sloveniji. Pričakujemo, da bo zunanje okolje tudi v letu 2022 še naprej nestanovitno in nepredvidljivo. Ne glede na takšno makro ozadje, pričakujemo, da bo EBITDA Skupine MOL v letu 2022 dosegel ali celo presegel 2.8 milijard USD.

Upstream – čisti EBITDA zadnjega četrtletja leta 2021 je bil od najnižjih rezultatov v letu 2020 višji za 184% in je dosegel 513 milijonov USD, kar je doprineslo k celoletnim rezultatom segmenta 1.554 milijard USD EBITDA, skoraj polovico skupnih rezultatov Skupine MOL. Odlične rezultate so poganjali 70% dvig cen nafte Brent in 3.5 krat višje cene plina v primerjavi s predhodnim letom. Poenostavljen denarni tok se je v zadnjem četrtletju znatno izboljšal in dosegel 399 milijonov USD, kar je doprineslo k celoletnemu rezultatu prostega denarnega toka v segmentu Upstream, ki je znašal 1.15 milijard USD. Letna proizvodnja nafte in plina je bila še naprej višja od 110 tisoč sodčkov ekvivalenta nafte na dan, kar je v skladu s cilji Skupine MOL. Proizvodna sredstva ACG v Azerbejdžanu so pozitivno prispevala h količinam, medtem ko se je naravni upad nadaljeval predvsem v Osrednji in Vzhodni Evropi ter Veliki Britaniji.

Downstream – celoletni čisti EBITDA za leto 2021 se je podvojil do skoraj 1.5 milijard USD zaradi precej višjih rafinerijskih in petrokemijskih marž, pri čemer je petrokemijska dejavnost prispevala več kot 50%. Tudi rezultati za četrto četrtletje so beležili rast v primerjavi z nižjimi rezultati predhodnega leta, in sicer so zabeležili rast za 165% in dosegli 352 milijonov USD. Prodajne količine so v zadnjem četrtletju leta 2021 beležile rast za 3% v primerjavi z enakim obdobjem predhodnega leta, k rasti so prispevale predvsem večja prodaja tretjim osebam, medtem ko je bilo v regiji Osrednje in Vzhodne Evrope, ključni regiji Skupine MOL, tudi povpraševanje po motornih gorivih višje za 4%.

Potrošniške storitve: Segment je dosegel 19% rast celoletnega EBITDA, h kateri so prispevali prodane količine in izboljšanje marž na področju trgovskega blaga in storitev. Omejitev cen goriva na Madžarskem in Hrvaškem in poslabšanje lokalnih valut napram ameriškemu dolarju so imeli negativen vpliv na trend nenehnih vsakoletnih rasti EBITDA, EBITDA zadnjega četrtletja leta 2021 je bil v primerjavi z enakim obdobjem leta 2020 nižji za 10%.

Nadaljevalo se je z uvajanjem koncepta Fresh Corner: število prenovljenih prodajnih mest z vključeno Fresh Corner ponudbo je z 955 ob koncu leta 2020, zraslo na 1069. V letu 2021 je Skupina MOL oznanila več nakupov z namenom izpolnjevanja »Shape Tomorrow« 2030+ strategije: 16 prodajnih mest na Slovaškem in 120 OMV prodajnih mest v Sloveniji. Nakupi so se nadaljevali v prvem četrtletju leta 2022 z nakupom 417 prodajnih mest Lotos na Poljskem.

Gas Midstream – segment plina je dosegel 135.6 milijonov USD EBITDA v letu 2021, kar je za 33% manj kot v predhodnem letu. V četrtem četrtletju leta 2021 je bil EBITDA nižji za 18% v primerjavi z enakim obdobjem predhodnega leta in je znašal 34 milijonov USD, predvsem zaradi močno naraščajočih nabavnih cen plina, prav tako pa tudi zaradi ustavitve prenosa Srbiji in Bosni in Hercegovini v letu 2021, kar je vplivalo na zmanjšanje tranzitnih prihodkov. CAPEX poraba je bila nižja, saj je bil Srbsko – Madžarski povezovalni plinovod v tretjem četrtletju leta 2021 zaključen in je bil zagnan v zadnjem četrtletju leta 2021.

 

O Skupini MOL

Skupina MOL je mednarodna, integrirana, naftna, plinska, petrokemična in maloprodajna družba s sedežem v Budimpešti na Madžarskem. S svojimi poslovnimi dejavnostmi in dinamično mednarodno ekipo, ki šteje več kot 25.000 ljudi, je aktivna v več kot 30 državah in beleži več kot 100 let izkušenj v industriji. Skupina MOL upravlja tri rafinerije in dva petrokemična obrata v okviru integriranega upravljanja oskrbovalne verige, in sicer na Madžarskem, Slovaškem in na Hrvaškem in ima v lasti mrežo skoraj 2000 bencinskih servisov v 9 državah Osrednje in Vzhodne Evrope. Raziskovalne in proizvodne dejavnosti Skupine MOL so podprte z več kot 80-letnimi izkušnjami na področju ogljikovodikov ter 30-letnimi izkušnjami pri vbrizgavanju CO2. Trenutno potekajo proizvodne aktivnosti v 10 državah in raziskovalne dejavnosti v 14 državah.

Skupina MOL je zavezana k transformaciji svojega tradicionalnega poslovanja na osnovi fosilnih goriv k nizko-ogljičnem, trajnostnem poslovnem modelu in si prizadeva, da bi postala ogljično nevtralna do leta 2050, medtem ko bo oblikovala nizko-ogljično krožno gospodarstvo v regiji Osrednje in Vzhodne Evrope.

MOL -TEZNO 24 UR NA DAN!

Bencinski servis MOL Tezno – Maribor vam je od danes naprej na voljo 24 ur na dan.

Segment Upstream in petrokemija sta vplivali na okrepitev rezultatov Skupine MOL v tretjem četrtletju

Dogajanje na svetovnem trgu še naprej nepredvidljivo

 • Čista CCS EBITDA je v tretjem četrtletju leta 2021 dosegla 1,025 milijonov ameriških dolarjev, predvsem zaradi makroekonomskega okolja in močnih internih rezultatov.
 • V celoti je čista CCS EBITDA v prvih treh četrtletij leta 2021 dosegla 2,583 milijonov ameriških dolarjev, kar je za kar 63 % več kot v istem obdobju lani. Omenjeni rezultat kaže na okrevanje čiste CCS EBITDA, ki jo je v letu 2020 prizadela pandemija.
 • Letne EBITDA smernice so bile še dodatno nadgrajene. Pričakuje se, da bodo dosegle ali celo presegle 3,2 milijarde ameriških dolarjev.
 • EBITDA v segmentu Upstream se je medletno povečala za 87 %, in sicer na 396 milijonov ameriških dolarjev, kar je posledica izboljšanja makroekonomskega okolja.
 • V tretjem četrtletju leta 2021 se je čista CCS EBITDA v segmentu Downstream povečala na 436 milijonov ameriških dolarjev. Omenjen rezultat lahko pripišemo ugodnim makropogojem, vključno s povečanjem petrokemijskih marž na letni ravni.
 • EBITDA v segmentu storitev za kupce je v tretjem četrtletju dosegla 211 milijonov ameriških dolarjev, kar je za 15 % več kot v istem četrtletju lanskega leta. Rezultat je mogoče pripisati močnemu gospodarskemu okrevanja v regijah, kjer je prisotna Skupina MOL.
 • Naraščanje cen surovin ter nadaljevanje pandemije v regijah, kjer je prisotna Skupina MOL, ustvarjata nestabilno in razmeroma nepredvidljivo poslovno okolje.

Budimpešta, 8. November 2021 – Skupina MOL je objavila finančne rezultate za tretje četrtletje leta 2021. Čista CCS EBITDA Skupine MOL je v tretjem četrtletju leta 2021 dosegla 1,025 milijonov ameriških dolarjev. Omenjeno okrevanje je mogoče pripisati izboljšanju makroekonomskega okolja, višjim maržam petrokemijskih proizvodov (v primerjavi z lanskim letom) ter internemu poslovanju podjetja. S tem je EBITDA prvih treh četrtletij leta 2021 dosegla 2,583 milijonov ameriških dolarjev, kar Skupini omogoča nadaljnjo nadgradnjo celoletnih smernic, da doseže ali celo preseže 3,2 milijarde ameriških dolarjev. Organski CAPEX se je v tretjem četrtletju medletno povečal za 18 %, in sicer na 360 milijonov ameriških dolarjev, od tega je bilo 68 milijonov ameriških dolarjev porabljenih za projekte preoblikovanja, vključno z izgradnjo Poliol obrata. Ob tem pa motnje na svetovnem trgu, naraščajoče cene surovin, logistične težave in četrti val pandemije ustvarjajo razmeroma nepredvidljivo poslovno okolje.

Predsednik upravnega odbora – Izvršni direktor Skupine MOL, Zsolt Hernádi je o rezultatih povedal slednje: »K dobrim rezultatom tretjega četrtletja sta prispevala ugodno zunanje okolje in ponovna rast regionalnega gospodarstva. Hkrati smo izkoristili tudi naše prednosti, odporen integriran poslovni model ter visoko stroškovno učinkovita sredstva in poslovanje. Doseženi medletni rezultati v letu 2021 nam omogočajo, da še dodatno nadgradimo naše letne EBITDA smernice, katerih cilj je doseči ali preseči 3,2 milijarde ameriških dolarjev. Sočasno ob tem pa naraščajoče cene surovin in posledice pandemije COVID-19 predstavljajo veliko tveganje za gospodarstvo in ustvarjajo zelo nestabilno poslovno okolje. Zaradi tega ostajamo osredotočeni na ohranjanje finančne in poslovne odpornosti ter izpolnjevanje naših dolgoročnih zavez glede trajnosti. Ustvarjanje večjega prostega denarnega toka od začetka poslovnega leta nam omogoča financiranje pomembnih prihajajočih transformacijskih naložb v okviru Strategije 2030+ Skupine MOL.«

EBITDA v dejavnosti raziskav in proizvodnje (Upstream) je v tretjem četrtletju leta 2021 Skupini največ prispevala k prostemu denarnemu toku. EBITDA se je tako medletno povečala za 87 %, in sicer na 396 milijonov ameriških dolarjev, kar predstavlja 18 % rast v primerjavi z odličnimi rezultati predhodnega četrtletja in je posledica vpliva makroekonomskega okolja. Obseg proizvodnje se je nekoliko zmanjšal in sicer na 107,4 mboepd (tj. tisoč sodčkov ekvivalenta nafte na dan) zaradi višjih cen surove nafte, ki so vplivale na zmanjšanje proizvodnih pravic v obratu ACG v Azerbajdžanu ter naravnega upada v Srednji in Vzhodni Evropi.

Dejavnost rafinerij in trženja (Downstream) – čista CCS EBITDA se je v primerjavi z enakim obdobjem lani, povečala za 116 %, in sicer na 436 milijonov ameriških dolarjev. Omenjeno je mogoče pripisati višjim prispevkom petrokemijskih izdelkov in rafiniranja, ki so si opomogli od najnižje doseženih rezultatov v letu 2020. Zaradi povečanega povpraševanja po gorivu v regiji, se je obseg prodaje v tretjem četrtletju medletno povečal za 7 %. V tretjem četrtletju se je napram leta prej podvojila integrirana petrokemijska marža, se je pa zaradi naraščajočih cen nafte in nižjih cen polimernih produktov znižala iz rekordno visoko dosežene ravni iz drugega četrtletja. Poliol projekt uspešno napreduje ter je konec tretjega četrtletja leta 2021 presegel že 89 % celotne realizacije.

EBITDA v segmentu storitev za kupce (maloprodaja) je v tretjem četrtletju leta 2021 dosegla 211 milijonov ameriških dolarjev, zahvaljujoč povečanju obsega prodanih količin in prispevkov na področju negoriv. Rast oziroma povišanje je tudi posledica močnega gospodarskega okrevanja na ključnih trgih, kjer je prisotna Skupina. Poraba motornih goriv je na Madžarskem, Slovaškem in Hrvaškem celo presegla raven zabeležene stopnje porabe iz tretjega četrtletja leta 2019. Število transakcij se je medletno povečalo za 12 %, saj je pandemija v istem četrtletju lanskega leta imela večji vpliv na vedenje strank. Število Fresh Corner kotičkov se je v tretjem četrtletju leta 2021 povečalo na 1.028 iz predhodnih 1.008 (kolikor jih je bilo v drugem četrtletju leta 2021).

EBITDA v plinskem segmentu (Gas Midstream) se je v tretjem četrtletju medletno zmanjšala za 30 %, in sicer na 30 milijonov ameriških dolarjev. Omenjeno je posledica zmanjšanja čezmejnih zmogljivosti in povpraševanja po transportu, kar vpliva na upadanje prihodkov iz tranzita kot tudi na zmanjšanje reguliranih prihodkov. Obseg domačega prometa kot tudi obseg izvoza se je v tretjem četrtletju, v primerjavi z enakim obdobjem leta 2020, zmanjšal za dodatnih 26 %. CAPEX se je povečal zaradi srbsko-madžarskega projekta povezovalnega priključka (oz. interkonektorja).

Poročilo o oceni tveganja ESG podjetja Sustainalytics še naprej priznava prizadevanja MOL-a na področju ESG. Skupina MOL se je nedavno v panogi izmed 256 svetovnimi naftnimi in plinskimi korporacijami uvrstila med top 3 % podjetij s sedmim najnižjim tveganjem. Materialna vprašanja, povezana s podnebjem in okoljem, so bila v okviru naftne in plinske industrije ocenjena z nizko stopnjo tveganja.

 

O Skupini MOL

Skupina MOL je integrirana, mednarodna naftna in plinska družba s sedežem v Budimpešti na Madžarskem. Aktivna je v več kot 30 državah z dinamično mednarodno ekipo, ki šteje 25.000 ljudi in beleži več kot 100 let izkušenj. Skupina MOL upravlja 3 rafinerije in 2 petrokemijski enoti v okviru integriranega upravljanja oskrbovalne verige, in sicer na Madžarskem, Slovaškem in Hrvaškem. V Skupini MOL obratuje blizu 2.000 bencinskih servisov v 10 državah Srednje in Jugovzhodne Evrope. Raziskovalne in proizvodne dejavnosti podjetja MOL so podprte z več kot 85-letnimi izkušnjami na področju ogljikovodikov in 30 let izkušenj pri geološkem shranjevanju CO2. Trenutno poteka proizvodnja v 9 državah, raziskovalne dejavnosti pa v 14-ih. MOL je zavezan k preoblikovanju svojih tradicionalnih dejavnosti, ki temeljijo na fosilnih gorivih, v nizkoogljični in trajnostni poslovni model ter si prizadeva, da bi do leta 2050 postal neto ogljično nevtralen, ob hkratnem oblikovanju nizkoogljičnega krožnega gospodarstva v Srednji in Vzhodni Evropi.

×