Spletne strani MOL Slovenija d.o.o. uporabljajo piškotke (majhne datoteke podatkov, ki se izmenjujejo med strežnikom in stranko), kar omogoča boljšo izkušnjo pri uporabi spletne strani za obiskovalce in s tem boljše storitve, ki so jih deležni.
Zbiramo tudi anonimne statistične podatke z namenom izboljšanja funkcionalnosti in delovanja naše spletne strani.


Več na Politika zasebnosti
Facebook Youtube Linkedin Instagram

Filtriranje novic glede na datum:

Filtriranje novic glede na ključno besedo:

Družba MOL Norge odkrila nafto in plin v Severnem morju

MOL Norveška (MOL Norge AS), hčerinsko podjetje Skupine MOL in partnerska podjetja v skupnem projektu, so odkrili nafto in plin na naftnem polju, ki se nahaja 200 km zahodno od mesta Stavanger, v norveškem delu Severnega morja.

Raziskovanje je segalo 2.652 metrov pod gladino morja, nafta in plin pa sta bila odkrita v številnih formacijah in sta bila uspešno testirana za približno 3.463 sodčkov ekvivalenta nafte na dan. Potencialni viri v glavni formaciji so ocenjeni med 12 do 71 milijonov sodčkov ekvivalenta nafte in plina.

MOL Norge AS je s 40% je upravljalec licence 820S v imenu partnerjev Lundin Norway AS (40%), Wintershall Dea Norge AS (10%) in Pandion Energy AS (10%).

Skupina MOL je z delovanjem na Norveškem pričela leta 2015 s prevzemom 100% lastništva družbe Ithaca Petroleum Norge. Program raziskav se je začel leta 2018, raziskovalni portfelj na Norveškem pa je namenjen podpori zagotavljanju zamenjavam organskih rezerve za Skupino MOL.

Skupina MOL v iskanju najbolj nadarjenih diplomantov v programu GROWWW

 • Prijave v programu Growww so odprte do 24. aprila 2020
 • GROWWW je program za sveže diplomante in tiste z največ enim letom delovnih izkušenj, ki so pripravljeni začeti svojo kariero v enem največjih podjetij v regiji Osrednje in Vzhodne Evrope
 • Od začetka programa v letu 2007 se je Skupini MOL v okviru programa GROWWW, pridružilo že več kot 2.100 nadarjenih diplomantov

5. marec 2020 – Skupina MOL je objavila začetek letošnjega programa GROWWW, nagrajenega programa za talente, ki svežim diplomantom omogoča edinstveno priložnost za začetek kariere v enem največjih podjetjih v regiji Osrednje in Vzhodne Evrope. Preko programa Skupina MOL razvija nove generacije strokovnjakov, jim omogoča različne delovne izkušnje in jih pripravlja na poslovne izzive.

GROWWW ponuja več kot 130 delovnih mest na različnih področij, in sicer na področju inženiringa, ekonomije in poslovanja, IT, kot tudi na družbeno-socialnih področjih. Kandidati z največ enim letom delovnih izkušenj se lahko prijavilo na odprta delovna mesta tako na sedežu Skupine MOL v Budimpešti, kot tudi v članicah Skupine MOL v osmih različnih državah: v Avstriji, na Hrvaškem, Češkem, Madžarski,  Poljski, Romuniji, na Slovaškem in Sloveniji.

Intenziven enoletni progam ponuja priložnost vpogleda v delovanje Skupine MOL na vseh poslovnih in splošnih področjih. Poleg učenja na delovnem mestu in obiskov različnih industrijskih lokacij Skupine MOL, bodo mladi strokovnjaki skozi strukturirano poslovno izobraževanje pridobili tudi specifično znanje industrije, kar ponuja tudi odlično priložnost za gradnjo strokovnih povezovanj, preko spoznavanja najvišjih vodij in strokovnjakov vseh strok. Vsak udeleženec ima podporo tudi s strani lastnega mentorja, ki nudi tako strokovno vodenje in povratne informacije, kot tudi pomoč pri prilagoditvi na dinamično, multikulturno delovno okolje.

»V obdobju zadnjih 13 let se je v sklopu programa GROWWW Skupini MOL pridružilo tisoče mladih talentov. Kar 80% udeležencev zaposlitvenega programa je še dandanes zaposlenih znotraj Skupine MOL. Zame osebno je rastoča priljubljenost našega programa za talente dokaz, da je Skupina MOL eno izmed najbolj atraktivnih in želenih podjetij za zaposlitev v regiji Osrednje in Vzhodne Evrope. Kot globalno podjetje že vrsto let ponujamo možnost mladim talentom, da oblikujejo prihodnost našega podjetja s svežimi in iskrivimi idejami. Sedaj je res pravi čas, da se nam pridružijo, saj bodo lahko sodelovali v različnih inovativnih in trajnostnih projektih.«  - je povedala Zdravka Demeter Bubalo, Izvršna predsednica kadrovskega oddelka Skupine MOL.

V zadnjem desetletju je program GROWWW pridobil mednarodno prepoznavo in postal prepoznavni znak industrije z izjemnimi dosežki. Poleg visoke stopnje ohranitve talentov v podjetju se je tudi delež žensk med vsemi zaposlenimi v programu lani povišal na 40%, kar je visoko nad povprečjem naftno-plinske industrije.

Za več informacij o programu GROWWW obiščite spletno stran https://mol.si/si/zaposlitev/growww-program/

Skupina MOL z robustnimi rezultati lanskega leta več kot izpolnila svoje nadgrajene načrte

 • EBITDA 2019 je dosegel 2.44 milijarde USD, kar je več kot so znašali nadgrajeni načrti in kljub temu, da je večina makro dejavnikov v zadnjem četrtletju postala negativnih. EBITDA je bil 9% nižji v primerjavi s predhodnim letom.
 • Upstream proizvodnja je v četrtem četrtletju zrasla in je tako celoletna proizvodnja dosegla 111.000 sodčkov ekvivalenta nafte na dan. EBITDA v segmentu Upstream je bil 17% nižji kot v letu 2018, primarno zaradi šibkejšega zunanjega cenovnega okolja.
 • Downstream čisti EBITDA je bil nižji za 13% in je znašal 866 milijonov USD, predvsem zaradi nižjih rafinerijskih in petrokemijskih marž.
 • EBITDA v segmentu Storitve za kupce (maloprodaja) je bil v četrtem četrtletju višji za 24%, na celoletni ravni pa za 18%.

21.2.2020 – Danes je Skupina MOL objavila svoje finančne rezultate za leto 2019. Navkljub izzivajočemu in spreminjajočemu se zunanjemu okolju ob koncu leta, je Skupina MOL v zadnjem četrtletju leta 2019 dosegla 598 milijonov EBITDA, v celotnem letu 2019 pa 2.44 milijarde USD čistega EBITDA, kar je več kot so bili zastavljeni nedavno nadgrajeni načrti. Denarni tok je bil nižji kot v letu 2018 saj družba aktivno izvaja svoje strateške projekte transformacije, vendar je ostal pozitiven z 356 milijoni USD.

Dejavnost raziskav in proizvodnje – Upstream: Proizvodnja je v zadnjem četrtletju leta 2019 zrasla in je v celotnem letu znašala 111.000 sodčkov ekvivalenta nafte na dan, kar je nad ravnijo planirane proizvodnje. Zaradi nižjih cen nafte in plina se to odraža v 17% nižjem EBITDA v primerjavi z rezultati leta 2018. Raziskave in razvoj ostajajo ključni generator denarnega toka Skupine MOL s skoraj 700 milijoni USD denarnega toka v letu 2019. Na področju Upstream-a je cilj Skupine MOL v letu 2020 uspešno zaključiti nakup in integrirati ACG polje, ki bo proizvedlo dodatnih 20.000 sodčkov ekvivalenta nafte na dan. Istočasno bo segment nadaljeval z generiranjem denarnega toka obstoječih sredstev z učinkovito proizvodnjo.

Dejavnost rafinerij in trženja – Downstream: Čisti EBITDA je v letu 2019 padel za 13% na 866 milijonov USD predvsem zaradi šibkejšega makro okolja. V zadnjem četrtletju leta 2019 je EBITDA padel za 21% na 191 milijonov USD v primerjavi s predhodnim letom, saj so bile tako rafinerijske kot petrokemijske marže ob koncu leta nižje. Ta trend se je izboljšal v januarju in februarju leta 2020. Povpraševanje po motornih gorivih v regiji je v letu 2019 ostalo zelo visoko z 3.4% rastjo, ki je podprla Downstream segment. Polyol projekt poteka v skladu z načrti; večja gradbena dela so se izvajala že v letu 2019, splošna stopnja dokončanja projekta je zdaj okrog 50%. Sprejela se je investicijska odločitev za nadgradnjo rafinerije v Reki, katere namen je spremeniti Downstream družbe INA v trajnostno in dobičkonosno poslovanje.

Storitve za kupce (maloprodaja) so bile zvezda uspešnosti v letu 2019, EBITDA je bil višji za 24% v zadnjem četrtletju leta 2019. To je bilo še eno močno leto z dvomestno rastjo prihodkov v segmentu Storitve za kupca. Segment je dosegel številne pomembne mejnike, vključujoč maržo na področju trgovskega blaga in storitev, ki je dosegla 30% celotne marže do konca leta. Konec leta je bilo v Skupini MOL že 877 prenovljenih prodajnih mest, ki vključujejo Fresh Corner ponudbo.

Plinski segment – Gas Midstream je v četrtem četrtletju dosegel 71 milijonov USD EBITDA, 48% več kot v predhodnem letu.

Predsednik upravnega odbora – Izvršni direktor Skupine MOL Zsolt Hernádi je o rezultatih povedal:

»V letu 2019 smo dosegli zanesljive finančne rezultate, ki so bili celo nekoliko višji od našega nadgrajenega načrtovanega EBITDA in to navkljub šibkejšemu zunanjemu okolju. Tudi v naši načrtovani transformaciji smo dosegli pomembne mejnike. Dogovorili smo se za nakup večjega Upstream sredstva v Azerbejdžanu, dosegli smo 50% stopnjo dokončanosti našega Polyol projekta, naše Storitve za kupca (maloprodaja) pa so znova beležile rekordno leto. Z našim močnimi temelji in navkljub naraščajočim globalnim negotovostim, v leto 2020 gledamo z optimizmom. S pomočjo novih sredstev načrtujemo 2.5 milijarde USD EBITDA, ki nam bo znova generiral denarni tok za investicije za naše strateške projekte.«

O Skupini MOL

Skupina MOL je integrirana, mednarodna naftna in plinska družba s sedežem v Budimpešti na Madžarskem. S svojimi poslovnimi dejavnostmi in dinamično mednarodno ekipo, ki šteje več kot 25.000 ljudi, je aktivna v več kot 30 državah in beleži več kot 100 let izkušenj v industriji. Raziskovalne dejavnosti Skupine MOL in proizvodnja so podprte z več kot 80-letnimi izkušnjami na področju ogljikovodikov, raznolik portfolio pa vključuje tudi proizvodnjo v 8 državah in raziskovalne dejavnosti v 13 državah. Skupina ima v lasti 4 rafinerije in 2 petrokemijski enoti v okviru integriranega upravljanja oskrbovalne verige. V Skupini MOL obratuje blizu 2.000 bencinskih servisov v 9 državah Osrednje in Jugovzhodne Evrope.

Več informacij

Katja Grabrovec, E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., T: +386 41 829 180

Skupina MOL po zanesljivih rezultatih tretjega četrletja, nadgradila svoje cilje za leto 2019

 • EBITDA za celotno leto 2019 nadgrajen na podlagi rezultatov tretjega četrtletja
 • Prosti denarni tok ostaja pozitiven tako v tretjem četrletju kot v obdobju 1-9 2019, navkljub skoraj dvojni višini investicij v organsko rast v primerjavi z enakim obdobjem preteklega leta
 • EBITDA v maloprodaji višji za 10% v primerjavi z enakim obdobjem preteklega leta

Budimpešta, 31. oktober 2019 – Skupina MOL je objavila svoje finančne rezultate za tretje četrletje leta 2019.  Navkljub šibkejšemu makro okolju ter znatno nižjimi cenami nafte in plina, omogoča močan EBITDA tretjega četrletja Skupini MOL nadgraditev celoletnih ciljev na okrog 2,4 milijarde USD (iz okrog 2,3 milijarde USD).

EBITDA v dejavnosti raziskav in proizvodnje – Upstream se je v tretjem četrtletju znižal na 235 milijonov USD kot odraz nižjih naftnih cen ter znatno nižjih cen plina. Količina proizvodnje ogljikovodikov se je v tretjem četrtletju letošnjega leta sicer znižala za 1% v primerjavi z enakim obdobjem predhodnega leta in je znašala 107.500 sodčkov ekvivalenta nafte na dan, vendar pa na letni ravni proizvodnja z 112.000 sodčki ekvivalenta nafte na dan ostaja nad celoletnimi cilji.

EBITDA v dejavnosti rafinerij in trženja – Downstream se je v tretjem četrtletju izboljšal za 4% in je znašal 272 milijonov USD, predvsem kot rezultat ponovne rasti rafinerijskih marž po padcu, ki so ga le-te beležile v prvem polletju. V regiji Osrednje in Vzhodne Evrope se je nadaljevala rast povpraševanja po motornih gorivih in podprla rezultate Downstream-a. Po načrtih se nadaljuje tudi gradnja obrata za proizvodnjo poliola, največje investicije Skupine MOL za organsko rast podjetja v zgodovini.

Storitve za kupce (maloprodaja) so z 161 milijoni USD in 10% rastjo v primerjavi z enakim obdobjem preteklega leta, dosegle nov rekorden rezultat četrtletja. Fresh Corner koncept Skupine MOL se v maloprodajni mreži dinamično širi še naprej. Število prenovljenih prodajnih mest v Skupini MOL, ki že vključujejo Fresh Corner ponudbo sveže hrane in odlične kave, je v tretjem četrtletju doseglo število 794 v primerjavi z 615 prodajnimi mesti, ki so Fresh Corner ponudbo vključevale že lani v enakem obdobju.

Plinski segment – Gas Midstream je v tretjem četrtletju letošnjega leta dosegel 27 milijonov USD EBITDA, kar je za 8% več kot v istem obdobju lanskega leta.

Predsednik upravnega odbora – Izvršni direktor Skupine MOL Zsolt Hernádi je o rezultatih povedal: »Močni finančni rezultati našega prožnega, integriranega poslovnega modela so nam na podlagi prvih 9 mesecev omogočili nadgraditi naš celoletni cilj EBITDA na okrog 2,4 milijard USD (iz okrog 2,3 milijarde USD). Prav tako smo nadaljevali z ustvarjanjem pozitivnega prostega denarnega toka in tako v celoti financirali skoraj dvojno vrednost organskih naložb v obdobju, ko smo pričeli pospešeno izvajati naše strateške projekte transformacije. Projekt poliol poteka v skladu z načrti, večja gradbena dela so bila izvedena prav v tretjem četrtletju in celotna stopnja dokončanosti zdaj presega že 35%.«

V Tiszaújváros-u položen temeljni kamen obrata za proizvodnjo poliola

 • Pričakuje se, da bo Polyol kompleks predan v uporabo leta 2021 in bo ustvaril 200 delovnih mest.
 • S sredstvi v višini 1.2 milijarde EUR je projekt, ki ga preko davčnih olajšav in sredstev za investicijo podpira tudi madžarska vlada, največja investicija za organsko rast poslovanja Skupine MOL do sedaj.
 • Obrat bo vključeval najsodobnejšo tehnologijo in bo zgrajen s strani nemške družbe thyssenkrupp Industrial Solutions.

Tiszaújváros, 27. september 2019 – Prejšnji teden je bil položen temeljni kamen obrata za proizvodnjo poliolov v Tiszaújváros-u na Madžarskem. Pričakovan pričetek obratovanja obrata je v letu 2021. Skupina MOL bo investirala 1.2 milijarde EUR v izgradnjo obrata, v katerem bo mogoče na letni ravni proizvesti okrog 200.000 ton poliola.

Slovesnosti ob položitvi temeljnega kamna so prisostvovali Predsednik in Izvršni direktor Skupine MOL, Zsolt Hernádi, Dr. Sami Pelkonen, Izvršni direktor Kemične & Procesne tehnologije v družbi thyssenkrupp Industrial Solutions, Ferenc Koncz, član madžarske vlade in Mihály Varga, Minister za finance na Madžarskem. Družba MOL Petrochemicals v Tiszaújváros-u na Madžarskem bo edina družba na Madžarskem in v regiji Osrednje ter Vzhodne Evrope z integrirano verigo poslovanja, od pridobivanja surove nafte do proizvodnje polieterskih polieterjev. Projekt Polyol bo zagotovil dolgoročne zaposlitvene možnosti za 200 ljudi.

Z načrtovanim pričetkom obratovanja v letu 2021 je obrat največja investicija za organsko rast poslovanja v zgodovini Skupine MOL. Skupna vrednost investicije znaša 1.2 milijarde EUR, vključno z investicijo madžarske vlade v višini 131 milijonov EUR (kombinacija davčnih olajšav in finančnih sredstev). Po ocenah Skupine MOL bo obrat na letni ravni k finančnim rezultatom (EBITDA) prispeval okrog 150 milijonov EUR. Poliol je pomembna in zelo iskana surovina, ki se uporablja v številnih industrijah; od avtomobilske, gradbene do tekstilne industrije. Obrat v Tiszaújváros-u bo poliol proizvajal z uporabo učinkovitih in okolju prijaznih tehnologij, kot je HPPO proces (propilen oksid iz hidrogen peroksida), razvit s strani družb thyssenkrupp in Evonik.

»S tem investicijskim projektom bo Skupina MOL postala ena izmed vodilnih družb v kemični industriji v regiji, Skupina MOL pa bo tudi edina družba v regiji Osrednje in Vzhodne Evrope, ki bo nadzorovala celotno verigo poslovanja, od pridobivanja surove nafte, do proizvodnje poliola,« je povedal Zsolt Hernádi. »Ko bo obrat v letu 2021 pričel delovati, bo še dodatno okrepil položaj Tiszaújváros-a v kemični industriji, saj bosta lahko strokovno znanje in nova proizvodna infrastruktura, sem privabila tudi nove investitorje.«

“Danes obeležujemo pomemben korak v transformaciji kemične industrije na Madžarskem, prav tako pa tudi pomemben korak sodelovanja med družbama MOL in thyssenkrupp,” je ob tem dodal Dr. Sami Pelkonen. “S svojo Vizijo 2030 Skupina MOL uresničuje ambiciozne načrte rasti. Ponosni smo in hkrati trajno zavezani podpirati to vizijo in z našimi tehnologijami ter znanjem prispevati k inovativnemu in trajnostnemu kemičnemu sektorju.«

Eden izmed temeljnih stebrov Strategije Skupine MOL 2030 – Vstopimo v prihodnost je razširitev petrokemičnega poslovanja. Obrat za proizvodnjo poliola ter predhodno odprt obrat za proizvodnjo sintetične gume, sta pomembna mejnika te strategije. Obrat za proizvodnjo sintetične gume Skupine MOL in japonska JSR korporacija, letno proizvedeta 60.000 ton rešitve polimerizirane stiren – butadien gume (S-SBR), na globalni ravni zelo iskanega kemijskega proizvoda. Najbolj pomembna sestavina S-SBR je butadien, ki ga Skupina MOL proizvaja v sosednjem obratu, ki je bil v uporabo predan leta 2015.

 

MOL Slovenija med najboljšimi poslovnimi subjekti v Sloveniji

MOL Slovenija je že tretje leto zapored dosegla najvišji razred bonitetne odličnosti AAA in se tako uvrstila tudi me podjetja z zlato bonitetno odličnostjo.

Analitična hiša Bisnode, največja partnerska družba bonitetne hiše Dun & Bradstreet, v okviru mednarodnega projekta izvaja finančne analize podjetij in ima večletno tradicijo v podeljevanju certifikatov bonitetne odličnosti v 19-ih evropskih državah, med njimi tudi v Sloveniji. Bonitetna ocena odličnosti predstavlja nadpovprečno bonitetno vrednost gospodarskih subjektov. Temelji na računovodskih izkazih subjektov za zadnje poslovno leto in napoveduje varnost poslovanja v naslednjih 12-ih mesecih. Bonitetno oceno odličnosti imajo najboljša podjetja s ključno diferencialno prednostjo pri poslovanju.

MOL SLOVENIJA d.o.o. po analizah za leto 2018 spada v 9,6% najboljših poslovnih subjektov v Sloveniji ter se tako uvršča v najvišji razred AAA. V Sloveniji je v letu 2018 med vsemi 176.466 registriranimi podjetji, zlato bonitetno odličnost doseglo zgolj 12.214 podjetij oziroma samo 6,9% vseh podjetij v Sloveniji. Bisnode je letos petič med vsemi gospodarskimi subjekti izluščil zlata bonitetno odlična podjetja – to so podjetja, ki najvišji razred AAA dosegajo tri leta zaporedoma.

Zlata bonitetna odličnost je ocena, s katero bonitetne hiše na osnovi različnih kriterijev ocenjujejo boniteto podjetja skozi daljše obdobje – med drugim so sestavni del ocene tudi ocena plačilne sposobnosti, kreditna sposobnost, zadolženost, dobičkonosnost in drugi kriteriji tveganosti poslovanja s podjetjem. Podjetje, ki izkazuje zlato bonitetno odličnost, predstavlja najbolj zanesljiv, kredibilen in nizko tvegan poslovni subjekt za sodelovanje z vsemi poslovnimi partnerji: dobavitelji, kupci, zavarovalnicami, bankami in drugimi poslovnimi partnerji.

»Biti zanesljiv poslovni partner našim dobaviteljem, kupcem in ostalim poslovnim partnerjem, je ena izmed temeljnih smernic našega finančnega poslovanja. Ponosna sem, da so naša prizadevanja že tretje leto zapored nagrajena z najvišjim razredom bonitetne odličnosti AAA in da smo postali tudi zlato bonitetno odlično podjetje.« je povedala mag. Jasmina Gregorn, Finančna direktorica v MOL Slovenija d.o.o.

Skupina MOL gradi nov obrat za proizvodnjo gumiranega bitumna na Madžarskem

 • Proizvodnja z letno kapaciteto 20.000 ton se bo pričela naslednjo leto
 • Zahvaljujoč gumiranemu bitumnu je mogoče graditi bolj trpežne asfaltne ceste brez razpok, z večjo nosilnostjo in nižjimi stroški vzdrževanja
 • Obrat bo recikliral rabljene pnevmatike

Temeljni kamen novega obrata za proizvodnjo gumiranega bitumna (MOL Rubber Bitumen), je bil v začetku maja položen v Zalaegerszegu na Madžarskem, blizu rafinerije Skupine MOL. Obrat bo recikliral rabljene pnevmatike. 75% od investicije vredne 3 milijarde HUF je zagotovljeno s strani Skupine MOL, preostalih 25% pa bo financirala madžarska vlada preko Programa podpore investicijam.

Temeljni kamen novega obrata so položili madžarski Minister za finance Mihály Varga, župan mesta Zalaegerszeg  Zoltán Balaicz in Predsednik uprave in Izvršni direktor Skupine MOL Zsolt Hernádi. Proizvodnja v novem obratu z letno kapaciteto 20.000 ton se bo predvidoma pričela v naslednjem letu. MOL Rubber Bitumen proizveden iz rabljenih pnevmatik se lahko uporablja za gradnjo trpežnejših asfaltnih cest, ki imajo večjo kapaciteto obremenitve in prispevajo k nižjim stroškom vzdrževanja. Vzdržljivost je dobro prikazana z dejstvom, da na katerikoli cesti grajeni z gumiranim bitumnom, ni nobene razpoke, čeprav je najstarejše testno cestišče staro že 15 let. 

Gumirani bitumen, ki se proizvaja z uporabo okolju prijazne tehnologije, se bo primarno uporabljal za gradnjo cest na madžarskem tržišču. Patentirana tehnologija je rezultat sodelovanja Skupine MOL in Panonske Univerze. Nov proizvodni obrat bo za proizvodnjo uporabljal 3.000 ton gumenega granulata letno, kar bo doprineslo k recikliranju približno pol milijona odsluženih pnevmatik. Ta številka predstavlja 8 - 10% odpadnih pnevmatik na madžarskem trgu na letni ravni. Letna proizvodnja 20.000 ton tovrstnega bitumna bo omogočila gradnjo 200 kilometrov cestnih pasov oziroma prenovo zgornje plasti 600 kilometrov cestnih pasov.

»Madžarska vlada s podporo v višini 750 milijonov HUF podpira Skupino MOL v okviru Programa za podporo investicijam. Gradnja novega obrata Skupine MOL bo prispevala k boljši kakovosti cest na Madžarskem.« - je povedal Mihály Varga, madžarski Finančni minister.  

»V naši strategiji 2030 se močno osredotočamo na proizvodnjo okolju prijaznih, inovativnih proizvodov v manjšem obsegu. Želimo voditi spremembe: smo edino podjetje v regiji osrednje in vzhodne Evrope, ki ima lastniški patent za tehnologijo gumiranega bitumna. V skladu z izračuni so stroški cest zgrajenih s tovrstnim bitumnom lahko za 30% nižji v 30 letnem življenjskem ciklu. Takšni prihranki bodo pripomogli k širitvi uporabe tega produkta v nacionalni ekonomiji. Tako poleg pomoči okolju z okolju prijazno rešitvijo, igramo pomembno vlogo tudi pri ustvarjanju cest z manj ustvarjenega hrupa, brez razpok na Madžarskem.« - je dodal Zsolt Hernádi, Predsednik Uprave in Izvršni direktor Skupine MOL.

Skupina MOL proizvaja ogljikovodike v regiji Zala na Madžarskem že več kot 80 let, prav tako se ukvarja z dejavnostjo rafinerij že več kot 65 let. Prvi obrat za proizvodnjo gumiranega bitumna s kapaciteto 5.000 ton v rafineriji Zala, je pričel delovati leta 2012, nov obrat pa bo zgrajen kot odgovor na naraščajoče povpraševanje po tem produktu. Nov obrat bo prispeval k učinkovitemu poslovanju rafinerije Zala in omogočil zaposlitev okrog 100 novim sodelavcem.                          

V preteklih 6 letih je bilo z uporabo gumiranega bitumna zgrajenih ali prenovljenih 60 kilometrov cest na Madžarskem, kar pomeni, da je bil izkoriščen gumeni granulat pridobljen iz okrog 150.000 starih avtomobilskih pnevmatik. Tudi v Sloveniji smo v letu 2019 izvedli prvo testno asfaltno polje z MOL Rubber Bitumnom. Na podlagi pozitivnih izkušenj testnega polja in dodatnim kapacitetam z novim proizvodnim obratom Skupine MOL, tudi v MOL Slovenija načrtujejo širitev poslovanja s produktom MOL Rubber Bitumen. 

Zsolt Hernádi, Predsednik Uprave in Izvršni direktor Skupine MOL ter madžarski Finančni minister Mihály Varga

 

Dodatne informacije

O razvoju MOL-ovega bitumna iz rabljenih pnevmatik

Nova proizvodna tehnologija za pridobivanje gumenega granulata, ki je narejen iz bitumna in odsluženih pnevmatik, je bila razvita s skupnimi močmi Skupine MOL in Panonske Univerze. Kemično stabiliziran MOL Rubber Bitumen je bil patentiran leta 2009. Leta 2014 je bil nagrajen kot Environmentally Friendly Product Trademark – Blagovna znamka za okolju prijazne proizvode. MOL Rubber Bitumen je prejel številne domače in mednarodne nagrade, med ostalimi leta 2015 Environmental Innovation Award s strani madžarskega Innovation Grand Prix tekmovanja. Leta 2016 je prejel naziv inovativen proizvod leta 2016 – Innovative product of 2016 s strani IChemE (Institution of Chemical Enginneers), izmed 23 prijav na mednarodni ravni.

Po letu 2000 je Skupina MOL pričela delati na domači proizvodnji gumiranega bitumna, ki je bil v tujini že v uporabi. Glede na postopke, ki jih uporabljajo v ZDA, se gumirani bitumen proizvaja zraven ali na samem gradbišču, saj se mora produkt zaradi ekstrakcije gumenih delcev porabiti v nekaj urah, prav tako pa proizvodnja asfalta zahteva specialno opremo. Z namenom ustvariti nov proizvod s katerim bi lahko ravnali kot z običajnim cestnim bitumnom, je Skupina MOL v sodelovanju s Panonsko Univerzo, razvila tako imenovani kemično stabiliziran gumirani bitumen – MOL Rubber Bitumen. Patentirana tehnologija Skupine MOL omogoča, da je lahko takšen bitumen transportiran, skladiščen in uporabljen pozneje, tako da je lahko proizveden tudi v večjem obsegu in je lahko uporabljen tudi v oddaljenosti od lokacije proizvodnje.  

Prednosti gradnje cest z gumiranim bitumnom modificiranim v primerjavi z uporabo običajnega bitumna za gradnjo cest:

 • Približno 1.5x daljši življenjski cikel
 • Njegove lastnosti na področju utrujanja asfalta so odlične, zato je asfaltirana cesta manj razpokana
 • Večja nosilnost, nižja tendenca trganja
 • Odlična adhezija na minerale zmanjšuje možnost razvoja razpok
 • Daljša življenjska doba in večja odpornost na vplive iz okolja, zmanjšata stroške vzdrževanja
 • Doseči je možno občutno zmanjšanje cestnega hrupa, zato ni vedno potrebno graditi protihrupnega zidu
 • Izboljšana prometna varnost zaradi zmanjšane zavorne razdalje, ki ima pomemben učinek zniževanja tveganja, zlasti v deževnem vremenu ali v bližini prehodov za pešce
 • Trajnostni gospodarski razvoj je močno okrepljen z uporabo novega materiala za gradnjo cest, ki zmanjšuje tudi količine odpadnih pnevmatik
 • Recikliranje odpadnih gumijastih materialov v skladu s smernicami EU.

Podjetje MOL Slovenija z dodatno izpostavo prisotno tudi v Lendavi

Murska Sobota, 27. 5. 2019; Podjetje MOL Slovenija je trenutno po vsej Sloveniji prisotno z 48 bencinskimi servisi. Medtem ko sedež podjetja še naprej ostaja v Murski Soboti, so v podjetju danes odprli tudi nove poslovne prostore za potrebe podjetja, in sicer v Lendavi. Ob tej priložnosti so z zavedanjem, da je vlaganje v lokalno okolje bistvenega pomena za razvoj lokalnih skupnosti, podarili tudi donacijo Dvojezični osnovni šoli II iz Lendava, ki je bila prav v tem tednu organizatorka  26. iger SPECIALNE OLIMPIJADE za področje mariborsko-pomurske regije.

MOL Slovenija je članica Skupine MOL, ki je s svojimi poslovnimi aktivnostmi prisotna v več kot 30 državah po svetu. Podjetje MOL Slovenija je bilo ustanovljeno leta 1996 in ima sedež v Murski Soboti. V podjetju beležijo nenehno rast poslovanja na obeh segmentih poslovanja, tako na veleprodajnem, kot maloprodajnem, kjer danes njihova maloprodajna mreža vključuje že 48 bencinskih servisov MOL po vsej Sloveniji. Vzporedno z rastjo poslovanja, raste tudi ekipa sodelavk in sodelavcev, ki na upravi podjetja šteje nekaj čez 50 zaposlenih.

Uradna otvoritev je potekala tudi v sklopu praznovanja še enega pomembnega jubileja v podjetju MOL Slovenija. Okroglo obletnico obratovanja bo 25.5.2019 namreč obeležil prvi avtocestni bencinski servis MOL v Sloveniji, ki so ga v podjetju odprli pred 10-imi leti. MOL Pince je tako bil in ostaja poseben mejnik v poslovanju podjetja MOL Slovenija saj je podjetje z otvoritvijo le-tega, svoje produkte in storitve lahko pričelo ponujati tudi neposredno ob avtocesti.

V podjetju MOL Slovenija v skladu s smernicami trajnostnega razvoja in družbene odgovornosti, veliko pozornosti namenjajo tudi razvoju lokalnih skupnosti. Ob priložnosti praznovanja nove pridobitve in okroglega jubileja bencinskega servisa MOL Pince, so v podjetju MOL Slovenija svoj uspeh tudi tokrat delili s tistimi, ki potrebujejo njihovo podporo. Donacijo so tako podelili Dvojezični osnovni šoli II iz Lendave, ki je bila prav v tem tednu organizatorka 26. iger SPECIALNE OLIMPIJADE za področje mariborsko-pomurske regije. Svetovno športno gibanje je namenjeno osebam z motnjami v duševnem razvoju, dogodek pa združuje športnike na športno-tekmovalnem, socialnem in kulturnem področju.

Uradno predajo poslovnih prostorov v uporabo sta izvedla direktorica podjetja MOL Slovenija Valerija Glavač in župan Občine Lendava Janez Magyar. »Vesela sem, da danes odpiramo nove poslovne prostore in praznujemo 10 let delovanja našega prvega avtocestnega bencinskega servisa MOL Pince. V podjetju MOL Slovenija vseskozi odlično sodelujemo z organizacijami v lokalnih skupnostih v katerih delujemo. Veliko pozornosti v našem poslovanju namenjamo prav razvoju lokalnih skupnosti, zato sem  ponosna, da smo tokrat z donacijo, Dvojezični osnovni šoli II iz Lendave vsaj malo pomagali pri organizaciji tako pomembnega dogodka za vse njihove učence in udeležence specialne olimpijade,» je ob uradni otvoritvi in predaji donacije povedala Valerija Glavač.

 

Skupina MOL z nakupom družbe Aurora Group* vstopa na področje reciklirane plastike

 • Nakup je v skladu s ciljem strategije Skupine MOL 2030 povečati portfelj na področju petrokemikalij s proizvodi, ki imajo visoko dodano vrednost
 • Transakcija z družbo Aurora bo Skupini MOL omogočila okrepiti svoj položaj dobavitelja v avtomobilski industriji
 • Skupina MOL in družba Aurora predvidevata ambiciozno rast poslovanja v Nemčiji in smatrata širitev v regiji osrednje ter vzhodne Evrope kot atraktivno priložnost
 • Ta strateški korak dopolnjuje iniciative Skupine MOL na področju recikliranja

Budimpešta, 15.4.2019 – Skupina MOL je objavila novico, da je podpisala prodajno-nakupni sporazum za nakup družbe Aurora. Proizvodnja družbe Aurora je zasnovana na reciklaži plastike s proizvodnimi obrati v bližini avtomobilske industrije in obrati za pretvorbo plastike v Baden-Württembergu v Nemčiji.

Aurora je srednje veliko nemško podjetje s sedežem v Neuensteinu, z edinstvenim in vitkim konceptom proizvodnje, ki vključuje zbiranje industrijskih plastičnih odpadkov, ponovno mletje in mešanje ter na koncu tudi oskrbovanje avtomobilske in drugih industrij. Portfelj podjetja se v glavnem sestoji iz inženirskih plastik in spojin na osnovi recikliranega polipropilena.

S to investicijo bo Skupina MOL lahko ponudila širok rang visokokakovostnega poliamida, polipropilena in ostalih produktov osnovanih na recikliranju, s čimer bo dopolnila svoj obstoječi portfelj polipropilena in polietilena. Z znanjem, izkušnjami in logističnim sistemom Aurore, bo Skupina MOL na učinkovit način omogočala kupcem doseči višjo vsebnost recikliranih materialov v njihovih končnih produktih.

Ferenc Horvath, Izvršni predsednik Downstream-a v Skupini MOL je povedal: »V skladu z našo strategijo MOL 2030, smo dosegli še en mejnik na naši poti transformacije kjer si želimo postati vodilno podjetje na področju kemikalij v regiji osrednje in vzhodne Evrope. To partnerstvo nam bo omogočilo rast, dalo dodano vrednost našemu petrokemijskemu poslovanju in okrepilo našo pozicijo na tržišču dobaviteljev v avtomobilski industriji. Kot priznan  proizvajalec polimerov, načrtujemo izkoristiti moč našega integriranega poslovnega modela, hkrati pa obdržati tudi prilagodljivost družbe Aurora kot neodvisnega proizvajalca plastičnih spojin. Istočasno, poslovni profil družbe Aurora dopolnjuje naše iniciative na področju recikliranja in potrjuje našo predanost trajnostnemu razvoju ter krožnemu gospodarstvu.«

Dr. György Bacsa, Izvršni predsednik strateškega in korporativnega razvoja v Skupini MOL pa dodaja: “ Veseli smo, da smo izvedli še eno pomembno investicijo na poti k rasti naše petrokemijske dejavnosti in naredili še en pomemben korak v naši strategiji. Veselimo se prihodnjega sodelovanja z našim novim partnerjem in verjamemo v nadaljnje uspehe in razširitev predhodnih uspehov družbe Aurora kot dela Skupine MOL.”

»V Skupini MOL smo našli partnerja, ki si tako kot mi v Aurori, prizadeva za trajnostni razvoj in inovativnost. Prepričani smo, da je Skupina MOL idealni partner našemu podjetju v razvoju ambicioznih ciljev na področju trajnostnega razvoja in varovanja okolja, še bolj intenzivno kot do zdaj. Kot del Skupine MOL, enemu izmed vodilnih evropskih dobaviteljev polimera, bo Aurora nadaljevala z razširitvijo svojega znanja na področju predelave inženirskih plastik. Naš širok razpon trajnostno proizvedenih proizvodov in MOL-ove dolgoletne izkušnje, nam bodo omogočile, da še bolj intenzivno delamo na zaščiti naših virov surovin in razbremenimo okolje. Skupaj s Skupino MOL bomo nadaljevali uspešno zgodbo družbe Aurora in dosegli še večjo rast podjetja.« je ob tem dodal še Gerhard Schweinle, ustanovitelj in član uprave družbe Aurora.

Eden od temeljnih elementov strategije Skupine MOL 2030 je razširitev petrokemijske dejavnosti podjetja. V skladu s tem načrtuje Skupina MOL do konca naslednjega desetletja v petrokemijske in kemijske razvojne projekte vložiti okrog 4,4 milijarde USD. Mešanje plastike in recikliranje so med ključnimi področji definiranimi v strategiji Skupine MOL 2030, avtomobilska industrija pa je strateški sektor kjer Skupina MOL in Aurora prepoznavata naraščajoče povpraševanje po recikliranih materialih.

Nakup podjetja je predmet odobritve s strani relevantnih institucij za nadzor nad združevanji podjetij.

* Aurora Group vključuje podjetja Aurora Kunststoffe GmbH, Aurora Kunststoffe VS GmbH in Aurora Kunststoffe Walldürn GmbH.

 

Na letni skupščini Skupine MOL odobrili 376 milijonov USD za izplačilo dividend

 • Delničarji so odobrili konsolidirane finančne izkaze Skupine MOL za leto 2018
 • Na letni skupščini je bilo odobreno izplačilo dividend v vrednosti 376 milijonov USD
 • Potrdila so se imenovanja v Upravni odbor, Nadzorni odbor in Revizorsko komisijo
 • Letno poročilo Skupine MOL za leto 2018 je dostopno na info/annualreport2018

Budimpešta, 11.4.2019 – Za Skupino MOL je še ena uspešna letna skupščina na kateri se je sprejel predlog Upravnega odbora o distribuciji dobička preko dividend v vrednosti 376 milijonov USD, kar je znatno višje v primerjavi z lanskim letom. Delničarji so odobrili poročilo Upravnega odbora glede financ v letu 2018 in potrdili konsolidirane finančne izjave. Na skupščini so se delničarji seznanili tudi z delom Upravnega odbora v letu 2018.

Pričakovana rast osnovne dividende je 11,8% in vrednost dividende tako znaša približno 95 madžarskih forintov na delnico, medtem ko je le-ta v predhodnem letu znašala 85 madžarskih forintov na delnico. Trend postopne rasti rednih izplačil dividend se tako nadaljuje. Prav tako so, tako kot že v lanskem letu, delničarji odobrili posebno dividendo predlagano s strani Upravnega odbora na podlagi močnega denarnega toka doseženega v letu 2018. S posebno dividendo, ki predstavlja 50% dopolnitev na delnico v znesku 47,5 madžarskih forintov, je pričakovana celotna dividenda na delnico približno 142,5 madžarskih forintov za finančno leto 2018.

Na letni skupščini je bil odobren predlog Upravnega odbora o ponovni izvolitvi Dr. Sándor-ja Csányi-ja, Dr. Anthony Radev-a in Dr. János Martonyi-ja ter tudi  izvolitev g. Talal Al Awfi-ja za člane Upravnega odbora. Dr. Anett Pandurics pa je bila izvoljena kot članica Nadzornega odbora in Revizorske komisije.

Zsolt Hernádi, Izvršni predsednik Skupine MOL je o letni skupščini povedal: »Vesel sem, da smo danes zaključili finančno leto 2018, katerega se bomo spomnili kot uspešnega ter prelomnega. Leto v katerem smo investirali v nova posle in nove tehnologije, ki bodo ogrodje naše prihodnje transformacije in rasti, saj se uprava in vodstvo osredotočata na njihove dolgoročne učinke: transformirati poslovanje in obenem nadaljevati s trdnim poslovanjem in finančno uspešnostjo. Rad bi se zahvalil tudi našim delničarjem za podporo predlogom Upravnega odbora. V letu 2019 bomo nadaljevali s transformacijo našega poslovanja in si prizadevali za najboljše naložbe.«

V letu 2018 je EBITDA Skupine MOL dosegel 10% rast in znašal 2.69 milijard USD. Poslovni veji Upstream (dejavnost raziskav in proizvodnje) ter storitve za stranke (maloprodaja) sta nadaljevali z znatno rastjo svojega prispevka k skupni uspešnosti, medtem ko je močna interna uspešnost v poslovni veji Downstream (dejavnost rafinerij in trženja) delno izenačila vpliv slabših marž v tem segmentu.

×