• Delničarji so odobrili konsolidirane finančne izkaze Skupine MOL za leto 2018
  • Na letni skupščini je bilo odobreno izplačilo dividend v vrednosti 376 milijonov USD
  • Potrdila so se imenovanja v Upravni odbor, Nadzorni odbor in Revizorsko komisijo
  • Letno poročilo Skupine MOL za leto 2018 je dostopno na info/annualreport2018

Budimpešta, 11.4.2019 – Za Skupino MOL je še ena uspešna letna skupščina na kateri se je sprejel predlog Upravnega odbora o distribuciji dobička preko dividend v vrednosti 376 milijonov USD, kar je znatno višje v primerjavi z lanskim letom. Delničarji so odobrili poročilo Upravnega odbora glede financ v letu 2018 in potrdili konsolidirane finančne izjave. Na skupščini so se delničarji seznanili tudi z delom Upravnega odbora v letu 2018.

Pričakovana rast osnovne dividende je 11,8% in vrednost dividende tako znaša približno 95 madžarskih forintov na delnico, medtem ko je le-ta v predhodnem letu znašala 85 madžarskih forintov na delnico. Trend postopne rasti rednih izplačil dividend se tako nadaljuje. Prav tako so, tako kot že v lanskem letu, delničarji odobrili posebno dividendo predlagano s strani Upravnega odbora na podlagi močnega denarnega toka doseženega v letu 2018. S posebno dividendo, ki predstavlja 50% dopolnitev na delnico v znesku 47,5 madžarskih forintov, je pričakovana celotna dividenda na delnico približno 142,5 madžarskih forintov za finančno leto 2018.

Na letni skupščini je bil odobren predlog Upravnega odbora o ponovni izvolitvi Dr. Sándor-ja Csányi-ja, Dr. Anthony Radev-a in Dr. János Martonyi-ja ter tudi  izvolitev g. Talal Al Awfi-ja za člane Upravnega odbora. Dr. Anett Pandurics pa je bila izvoljena kot članica Nadzornega odbora in Revizorske komisije.

Zsolt Hernádi, Izvršni predsednik Skupine MOL je o letni skupščini povedal: »Vesel sem, da smo danes zaključili finančno leto 2018, katerega se bomo spomnili kot uspešnega ter prelomnega. Leto v katerem smo investirali v nova posle in nove tehnologije, ki bodo ogrodje naše prihodnje transformacije in rasti, saj se uprava in vodstvo osredotočata na njihove dolgoročne učinke: transformirati poslovanje in obenem nadaljevati s trdnim poslovanjem in finančno uspešnostjo. Rad bi se zahvalil tudi našim delničarjem za podporo predlogom Upravnega odbora. V letu 2019 bomo nadaljevali s transformacijo našega poslovanja in si prizadevali za najboljše naložbe.«

V letu 2018 je EBITDA Skupine MOL dosegel 10% rast in znašal 2.69 milijard USD. Poslovni veji Upstream (dejavnost raziskav in proizvodnje) ter storitve za stranke (maloprodaja) sta nadaljevali z znatno rastjo svojega prispevka k skupni uspešnosti, medtem ko je močna interna uspešnost v poslovni veji Downstream (dejavnost rafinerij in trženja) delno izenačila vpliv slabših marž v tem segmentu.