• Nakup je v skladu s ciljem strategije Skupine MOL 2030 povečati portfelj na področju petrokemikalij s proizvodi, ki imajo visoko dodano vrednost
  • Transakcija z družbo Aurora bo Skupini MOL omogočila okrepiti svoj položaj dobavitelja v avtomobilski industriji
  • Skupina MOL in družba Aurora predvidevata ambiciozno rast poslovanja v Nemčiji in smatrata širitev v regiji osrednje ter vzhodne Evrope kot atraktivno priložnost
  • Ta strateški korak dopolnjuje iniciative Skupine MOL na področju recikliranja

Budimpešta, 15.4.2019 – Skupina MOL je objavila novico, da je podpisala prodajno-nakupni sporazum za nakup družbe Aurora. Proizvodnja družbe Aurora je zasnovana na reciklaži plastike s proizvodnimi obrati v bližini avtomobilske industrije in obrati za pretvorbo plastike v Baden-Württembergu v Nemčiji.

Aurora je srednje veliko nemško podjetje s sedežem v Neuensteinu, z edinstvenim in vitkim konceptom proizvodnje, ki vključuje zbiranje industrijskih plastičnih odpadkov, ponovno mletje in mešanje ter na koncu tudi oskrbovanje avtomobilske in drugih industrij. Portfelj podjetja se v glavnem sestoji iz inženirskih plastik in spojin na osnovi recikliranega polipropilena.

S to investicijo bo Skupina MOL lahko ponudila širok rang visokokakovostnega poliamida, polipropilena in ostalih produktov osnovanih na recikliranju, s čimer bo dopolnila svoj obstoječi portfelj polipropilena in polietilena. Z znanjem, izkušnjami in logističnim sistemom Aurore, bo Skupina MOL na učinkovit način omogočala kupcem doseči višjo vsebnost recikliranih materialov v njihovih končnih produktih.

Ferenc Horvath, Izvršni predsednik Downstream-a v Skupini MOL je povedal: »V skladu z našo strategijo MOL 2030, smo dosegli še en mejnik na naši poti transformacije kjer si želimo postati vodilno podjetje na področju kemikalij v regiji osrednje in vzhodne Evrope. To partnerstvo nam bo omogočilo rast, dalo dodano vrednost našemu petrokemijskemu poslovanju in okrepilo našo pozicijo na tržišču dobaviteljev v avtomobilski industriji. Kot priznan  proizvajalec polimerov, načrtujemo izkoristiti moč našega integriranega poslovnega modela, hkrati pa obdržati tudi prilagodljivost družbe Aurora kot neodvisnega proizvajalca plastičnih spojin. Istočasno, poslovni profil družbe Aurora dopolnjuje naše iniciative na področju recikliranja in potrjuje našo predanost trajnostnemu razvoju ter krožnemu gospodarstvu.«

Dr. György Bacsa, Izvršni predsednik strateškega in korporativnega razvoja v Skupini MOL pa dodaja: “ Veseli smo, da smo izvedli še eno pomembno investicijo na poti k rasti naše petrokemijske dejavnosti in naredili še en pomemben korak v naši strategiji. Veselimo se prihodnjega sodelovanja z našim novim partnerjem in verjamemo v nadaljnje uspehe in razširitev predhodnih uspehov družbe Aurora kot dela Skupine MOL.”

»V Skupini MOL smo našli partnerja, ki si tako kot mi v Aurori, prizadeva za trajnostni razvoj in inovativnost. Prepričani smo, da je Skupina MOL idealni partner našemu podjetju v razvoju ambicioznih ciljev na področju trajnostnega razvoja in varovanja okolja, še bolj intenzivno kot do zdaj. Kot del Skupine MOL, enemu izmed vodilnih evropskih dobaviteljev polimera, bo Aurora nadaljevala z razširitvijo svojega znanja na področju predelave inženirskih plastik. Naš širok razpon trajnostno proizvedenih proizvodov in MOL-ove dolgoletne izkušnje, nam bodo omogočile, da še bolj intenzivno delamo na zaščiti naših virov surovin in razbremenimo okolje. Skupaj s Skupino MOL bomo nadaljevali uspešno zgodbo družbe Aurora in dosegli še večjo rast podjetja.« je ob tem dodal še Gerhard Schweinle, ustanovitelj in član uprave družbe Aurora.

Eden od temeljnih elementov strategije Skupine MOL 2030 je razširitev petrokemijske dejavnosti podjetja. V skladu s tem načrtuje Skupina MOL do konca naslednjega desetletja v petrokemijske in kemijske razvojne projekte vložiti okrog 4,4 milijarde USD. Mešanje plastike in recikliranje so med ključnimi področji definiranimi v strategiji Skupine MOL 2030, avtomobilska industrija pa je strateški sektor kjer Skupina MOL in Aurora prepoznavata naraščajoče povpraševanje po recikliranih materialih.

Nakup podjetja je predmet odobritve s strani relevantnih institucij za nadzor nad združevanji podjetij.

* Aurora Group vključuje podjetja Aurora Kunststoffe GmbH, Aurora Kunststoffe VS GmbH in Aurora Kunststoffe Walldürn GmbH.