Spletne strani MOL Slovenija d.o.o. uporabljajo piškotke (majhne datoteke podatkov, ki se izmenjujejo med strežnikom in stranko), kar omogoča boljšo izkušnjo pri uporabi spletne strani za obiskovalce in s tem boljše storitve, ki so jih deležni.
Zbiramo tudi anonimne statistične podatke z namenom izboljšanja funkcionalnosti in delovanja naše spletne strani.


Več na Politika zasebnosti
Facebook Youtube Linkedin Instagram
  • Skupina MOL je implementirala zdravstvene, varnostne, poslovne in finančne ukrepe v odziv na pandemijo COVID-19 in ekonomsko situacijo
  • Poslovanje in proizvodnja se nemoteno nadaljujeta z optimiziranimi poslovnimi načrti in proizvedenimi količinami kjerkoli je to potrebno

8. april 2020Skupina MOL je implementirala ukrepe ne samo, da bi zmanjšala vpliv trenutne situacije na Skupino, ampak tudi zato, da bo Skupina MOL prišla iz krize še močnejša. Družba se osredotoča na zagotavljanje zdravja in varnosti zaposlenih, prilagoditvi poslovanja, da se minimizira širjenje koronavirusa in prilagoditvi proizvedenih količin trenutnemu tržnemu povpraševanju. Operativni in kapitalski izdatki se bodo zmanjšali z namenom ohranjanja sredstev in obvladovanju izzivajočih časov tudi v primeru dlje trajajoče krize.

Nenehno prilagajoča se spreminjajoči se situaciji, je Skupina MOL v preteklih nekaj tednih implementirala različne ukrepe in kreirala nove rešitve, da bi zmanjšala verjetnost okužbe pri zaposlenih in strankah. Ti preventivni ukrepi so v veljavi tako v maloprodaji kakor tudi v Downstream in Upstream lokacijah. Ukrepi  podpirajo socialno distanciranje, povečujejo ozaveščanje o pomenu higiene, zagotavljajo zaščitno opremo našim sodelavcem, vključujejo spremembe obratovalnih časov na prodajnih mestih, v obratih in lokacijah raziskav in razvoja Skupine MOL, vključujejo testiranje ključnih operativnih področjih in spodbujajo delo od doma kjerkoli je le-to možno.

COVID-19 ukrepi v različnih državah kjer posluje Skupina MOL vključujejo delne ali popolne omejitve ter znatno zmanjšanje ekonomskih aktivnosti v ključnih državah regije osrednje in vzhodne Evrope. Z namenom prilagoditi se tem razmeram, je Skupina MOL posodobila svoje finančne in poslovne načrte.

Zaradi negotovosti o trajanju in vplivu pandemije, ekstremne nestanovitnosti zunanjega okolja in nepredvidljivosti povpraševanja, je oziroma bo Skupina MOL

  • znižala svoj EBITDA načrt za leto 2020;
  • znižala porabo kapitala za okrog 25% na pod 1,5 milijarde USD v letu 2020, po revizij projektov in prestavitvi nebistvenih investicij;
  • zaključila celovito revizijo operativne porabe z namenom ohranjanje denarnih sredstev;
  • ohranila zadostno likvidnost tudi po zaključku transakcije z ACG, z okoli 2,0-2,5 milijarde USD, da bi odpravila potencialno dolgotrajnejšo krizo in izkoristila priložnosti, enkrat, ko se situacija povrne v normalno; in
  • v celoti zadržala dobiček po obdavčitvi od leta 2019, dokler se stanje ne normalizira, ko bodo morda izplačane kot dividende, če bi se delničarji tako odločili.

Zsolt Hernádi, Predsednik uprave Skupine MOL je povedal:

»Svet se sooča z izzivom brez primerjave. V zadnjih nekaj tednih so se naša življenja popolnoma spremenila. Čeprav je energetska industrija boljše pozicionirana za soočanje z gospodarskimi padci kot nekatere ostale, je prav tako vstopila v obdobje  negotovosti s kakršnim se verjetno še nikoli ni srečala, s scenariji, ki vključujejo ekstreme kakršne si je bilo težko predstavljati še nekaj tednov nazaj.

Skupina MOL je svojo prilagodljivost dokazala že mnogokrat prej; v preteklosti smo videli in premagali številne situacije. Dokazali smo, da smo sposobni uspešno poslovati v zelo nepredvidljivih zunanjih okoljih, zahvaljujoč naših visokokakovostnim sredstvom, našemu odpornemu, integriranemu poslovnemu modelu in najpomembnejše, naši predani, visoko strokovni ekipi. Skupina MOL vstopa v to težko obdobje v dobri formi – in prepričan sem, da bo iz njega prišla še močnejša ter zagotovo s pomembnimi lekcijami, ki se jih bomo naučili.

Na koncu vse pripelje do investicij v naš človeški kapital – do predanega dela skoraj 25.000 mojih sodelavcev. Imamo mnogo sredstev v številnih državah, ampak naši ljudje so ključ našega uspeha. Delamo in bomo delali vse kar je v naši moči, da zaščitimo njihovo zdravje, še posebej vseh tistih, ki morajo biti fizično prisotni na naših lokacijah, da bi zagotovili poslovno kontinuiteto ter varnost oskrbovanja.

Ponosen sem na moje sodelavce, ki so prišli do ideje, da bi našo proizvodnjo linijo za maziva zamenjali za proizvodnjo dezinfekcijskih tekočin. Če bi v normalnih časih to prav tako lahko bila dobra poslovna priložnost, je danes naša odgovornost, da podajmo inovativne ideje in rešitve, ki pripomorejo k zajezitvi širjenja virusa, varujejo naše zaposlene in podpirajo države ter lokalne skupnosti v državah kjer poslujemo. Osebno verjamem, da način kako se podjetje obnaša v krizi, pokaže njegov pravi karakter in moč. Skupina MOL je odločena biti vir stabilnosti v svetu negotovosti in bo znova dokazala, da ima mesto v »ligi prvakov« energetskih podjetij.«

Poslovne spremembe v ključnih poslovnih segmentih:

  • v segmentu Upstream (raziskave in proizvodnja) je bila v prvem četrtletju proizvodnja okrog 110 tisoč sodčkov ekvivalenta nafte na dan. Manjše povpraševanje po gorivih, polne skladiščne kapacitete in zmanjšan obseg obratovanja rafinerij, lahko privedejo do začasnega zmanjšanja proizvodnje na nekaterih naših mednarodnih lokacijah, kar se lahko potencialno izravna z večjo količino sodčkov zaradi nižje cene nafte. V luči negotovega makroekonomskega okolja, spreminjamo proizvodni načrt na 115-120 tisoč sodčkov ekvivalenta nafte na dan iz 120 tisoč sodčkov (vključujoč tudi 6-mesečni prispevek ACG lokacije). Uvedli smo niz akcij za prilagoditev izdatkov in portfelja.  
  • Downstream – omejitve v ključnih državah poslovanja se kažejo v rezultatih znatno nižjega povpraševanja za 20 – 40% v ključnih produktnih skupinah. Medtem ko je to ustvarilo izzive in potrebo po optimizaciji naših visokokakovostnih Downstream sredstev, izkoriščamo trenutno atraktivne marže z ohranjanjem delovanja naših rafinerij, četudi po nižjih cenah. Skupina MOL nadaljuje z zagotavljanjem varnosti pri oskrbi z naftnimi in kemijskimi proizvodi v vseh naših ključnih državah.
  • Storitve za kupce – maloprodaja. Po močnem poslovnem in finančnem uspehu v prvem četrtletju, je Skupina MOL zabeležila padec prodaje saj so meje zaprte in družbene aktivnosti omejene. Kot rezultat tega se Skupina MOL osredotoča na zanesljivo oskrbovanje v naši celotni mreži in na ohranjanje pozitivnega denarnega toka. Tudi tukaj so bili načrti za leto 2020 znižani, saj se ne ve kako dolgo bodo v veljavi ukrepi prepovedi ne-nujnih potovanj.
×