Spletne strani MOL Slovenija d.o.o. uporabljajo piškotke (majhne datoteke podatkov, ki se izmenjujejo med strežnikom in stranko), kar omogoča boljšo izkušnjo pri uporabi spletne strani za obiskovalce in s tem boljše storitve, ki so jih deležni.
Zbiramo tudi anonimne statistične podatke z namenom izboljšanja funkcionalnosti in delovanja naše spletne strani.


Več na Politika zasebnosti
Facebook Youtube Linkedin Instagram
  • MOL je kot operater odkril velike rezerve plina in kondenzata v Pakistanu.  
  • To je že trinajsto odkritje MOL-a v Pakistanu, v zadnjih 21-ih letih, odkar je podjetje prisotno v državi.
  • MOL Pakistan je zelo uspešen upravljavec in pomembno prispeva k energetski varnosti v Pakistanu, poleg tega pa zaposluje več kot 400 ljudi. 
  • To je že drugič v zadnjih 3 mesecih, ko je MOL odkril rezerve ogljikovodika - v marcu 2020 je MOL Norge odkril nafto in plin v Severnem morju.
  • MOL si prizadeva, da bi se njegov oddelek za Raziskave in Proizvodnjo preoblikoval v mednarodno platformo, novo odkritje pa to ambicijo še dodatno krepi.

 

BUDIMPEŠTA, 16. julij 2020 - MOL, kot upravljavec bloka TAL v Pakistanu, odkril nove kondenzate in plin. To za podjetje predstavlja trinajsto odkritje v Pakistanu in deseto odkritje v bloku TAL.

MOL že 21 let dokazano uspešno posluje v Pakistanu v Upstream sektorju in ima poslovne deleže v štirih blokih. Od leta 2000 je MOL v Pakistanu odkril 13 naftnih, plinskih in kondenzatnih najdišč ter več kot 400 milijonov boe (tj. sod ekvivalenta nafte) rezerv ogljikovodikov. Kot operativni delničar je MOL realiziral 89 mboepd (tj. tisoč sodčkov ekvivalenta nafte na dan) bruto proizvodnje (v prvem četrtletju 2020) v bloku TAL, enem največjih blokov za proizvodnjo ogljikovodikov v državi, kjer ima MOL 8.4 % delež.

MOL-ovi partnerji v konzorciju skupnega projekta so OGDCL, PPL, POL in GHPL. MOL Pakistan je v državi drugi največji proizvajalec LPG-ja, surove nafte in kondenzatov. Kot upravljavec trenutno zagotavlja okrog 9 % potreb po zemeljskem plinu v Pakistanu, 25 % potreb po nafti in kondenzatu ter 22 % potreb po LPG-ju. 

Kot operativni delničar je MOL realiziral 89 mboepd (tj. tisoč sodčkov ekvivalenta nafte na dan) bruto proizvodnje (v prvem četrtletju 2020) v bloku TAL, enem največjih blokov za proizvodnjo ogljikovodikov v državi, kjer ima MOL 8.4% delež.  

Tokrat so še posebej ponosni, da je raziskovalna vrtina Mamikhel South-1 23. maja 2020 uspešno dosegla skupno globino 4.939 m. Ob testiranju pretoka nafte in kondenzatov iz vrtine iz formacije Lockhart & Hangu, s pretokom 6.516 boepd (tj. sodčkov ekvivalenta nafte na dan) (16.12 MMscf/d in 3.240 bpd kot sledi), s pretočnim tlakom v vrtini 4,476 PSI pri 32/64”. Nadaljnje testiranje vrtine je v teku.    

Dr. Berislav Gašo, izvršni podpredsednik za Raziskave in Proizvodnjo Skupine MOL, je ob tem povedal:  

“Z veseljem sporočam, da smo v Pakistanu odkrili še eno najdišče. To novo odkritje je zmanjšalo tveganje za raziskovanje globljega najdišča bloka TAL, kar je privedlo do novih priložnosti. Mamikhel South-1 odkritje bo pomagalo tudi izboljšati energetsko varnost države iz domačih virov. Zahvaljujemo se našim partnerskim podjetjem v skupnem projektu ter vladi Pakistana za njihovo stalno podporo.” 

MOL si prizadeva, da bi se njegov oddelek za Raziskave in Proizvodnjo preoblikoval v mednarodno platformo, novo odkritje pa to ambicijo še dodatno krepi. Trenutno je Skupina MOL na področju Upstream-a prisotna v 14-ih državah in ima proizvodnjo v 9-ih državah. Poleg svoje ključne regije, Srednje & Vzhodne Evrope (Madžarska in Hrvaška), je MOL prisoten in ima partnerstva tudi v regiji CIS (Rusija, Kazahstan, Azerbajdžan), na Bližnjem vzhodu, Afriki in Pakistanu kot tudi območje Severnega morja (Združeno kraljestvo, Norveška). 

×